معاون وزیر بهداشت در گفت وگو با ایسنا مطرح كرد

خودكشی های نگران كننده با قرص برنج، آمادگی برای كمك به پیشگیری از اسیدپاشی

خودكشی های نگران كننده با قرص برنج، آمادگی برای كمك به پیشگیری از اسیدپاشی

سرشیر: معاون اجتماعی وزیر بهداشت ضمن تشریح اقدامات انجام شده در حوزه سلامت روان، خودكشی و سایر صدمه های اجتماعی، اظهار داشت: باید توجه كرد كه صدمه های اجتماعی طی چند دهه در جامعه ریشه دوانده و مشكلات زیادی را بوجود آورده اند و ممكن است دهه ها زمان ببرد تا بتوانیم آنها را برطرف نماییم.


دكتر سیدمحمد هادی ایازی در گفت وگو با ایسنا، درباره اقدامات معاونت اجتماعی وزارت بهداشت در حوزه رفاه اجتماعی و همكاری با وزارت رفاه در این زمینه، اظهار داشت: به نظر می رسد كه حتما باید جلساتی را با معاونت اجتماعی وزارت رفاه در زمینه بحث های مربوط به رفاه اجتماعی داشته باشیم و هماهنگی هایی را با آنها انجام دهیم. البته در بخش های مختلف حوزه رفاه اجتماعی با سازمان بهزیستی اسناد متعددی را به تصویب رساندیم؛ اسنادی چون سند ملی سالمندی كه نزدیك به یك دهه محل اختلاف بود، اما با هماهنگی كه با سازمان بهزیستی و وزارت رفاه انجام دادیم، این سند به تصویب رسید.
وی اضافه كرد: با تصویب این سند دو كارگروه تشكیل شد كه یكی از آنها در حوزه رفاه اجتماعی سالمندان و تحت نظر وزارت رفاه و دیگری در زمینه سلامت سالمندان و تحت نظر وزارت بهداشت است. این مصوبه در آذر ماه سال 96 در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی به تصویب رسید و ابلاغ گردید. نكته مهم این است كه در این سند برای دستگاه های مختلف وظایفی را تعریف كردند و آنها باید این وظایف را در حوزه سالمندان دنبال كنند.
تمركز بر اعتیاد؛ اولویت اول كشورمعاون اجتماعی وزیر بهداشت در ادامه صحبت هایش به تعیین اولویت های شورای اجتماعی كشور در حوزه صدمه های اجتماعی اشاره و اظهار نمود: این اولویت ها بر مبنای تاثیرگذاری كه هر یك از صدمه های اجتماعی بر روی عامه مردم داشت، تعیین شدند. بر همین مبنا نخستین صدمه اجتماعی كه بسیار حائز اهمیت است و قرار شد همه دستگاه ها روی آن متمركز شوند، اعتیاد بود. زیرا برابر آمار ستاد مبارزه با مواد مخدر، نزدیك به دو میلیون و 850 نفر مبتلای به اعتیاد در كشور داریم كه هر یك از آنها خانواده ای را متاثر كرده اند.
وجود ۱۱ میلیون حاشیه نشین در كشورایازی با اشاره به اینكه در عین حال اعتیاد در صدمه های اجتماعی دیگر هم دخالت دارد، ادامه داد: بعنوان مثال اعتیاد صدمه هایی چون متاركه، سرقت و... را هم به دنبال دارد. دومین مساله حائز اهمیت در شورا بحث حاشیه نشینی بود. زیرا نزدیك به 11 میلیون نفر حاشیه نشین در حاشیه كلان شهرها و شهرهای بزرگ داریم و خیلی از كسانی كه در حاشیه شهرها هستند، درگیر مسائل مربوط به صدمه های اجتماعی مانند اعتیاد هم هستند. در این زمینه وزارت راه و شهرسازی بعنوان دبیر رسیدگی به این مورد شناخته شد و در حوزه اعتیاد ستادمبارزه با مواد مخدر اقدامات لازم را پیش می برد.
آموزش های 6 ساعته وزارت بهداشت برای زوج ها وی ادامه داد: سومین مساله مورد بحث در شورای اجتماعی كشور بحث طلاق بود. زیرا آمار طلاق در كشور رو به افزایش است و طبق گزارش های سازمان ثبت احوال، متاسفانه آمار طلاق در سال 96 نسبت به سال 95 افزایش داشته است. دبیر رسیدگی به این مورد هم دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی شد و بر مبنای تقسیم كار انجام شده، مقرر است وزارت بهداشت آموزش هایی شش ساعته را برای تمام افرادی كه می خواهند ازدواج كنند در سطح خانه های بهداشت و مراكز جامع سلامت برگزار كند كه خوشبختانه مقدمات انجام این كار فراهم شده و در حال انجام آن هستیم.
وزارت بهداشت متولی سلامت روان و خودكشی!ایازی با اشاره به اینكه در شورای اجتماعی كشور برای سایر صدمه های اجتماعی هم یك متولی مشخص شد، اظهار داشت: بعنوان مثال در مبحث سلامت روان و خودكشی وزارت بهداشت بعنوان متولی شناخته شد و ما طی دو جلسه هم در حضور رییس جمهور و وزیر كشور گزارشی را از وضعیت سلامت روان در كشور عرضه داده ایم. در زمینه وضعیت خودكشی هم گزارشی را تنظیم و اعلام آمادگی كردیم كه در شورای اجتماعی كشور این گزارش را ارائه و توضیح دهیم كه چه اقداماتی باید صورت گیرد. البته واقعیت این است كه صدمه اجتماعی در كوتاه مدت تولید نشده است كه بتوانیم آن را در كوتاه مدت از بین ببریم، بلكه چند دهه طول كشیده است كه این صدمه های اجتماعی در جامعه ریشه دوانده و مشكلات زیادی را بوجود آورده اند و ممكن است دهه ها زمان ببرد تا بتوانیم صدمه های اجتماعی را برطرف نماییم.
معاون اجتماعی وزیر بهداشت با اشاره به اینكه در مبحث سلامت روان یك كارگروه كنترل و كاهش صدمه های اجتماعی را در وزارت بهداشت راه اندازی كردیم كه هر دو هفته یكبار جلساتش تشكیل می شود، اضافه كرد: تابحال طی چهار دوره گزارش هایی از وضعیت سلامت روان جمع آوری شده است. بعنوان مثال طبق این گزارش ها 23.4 درصد از گروه سنی 15 تا 65 سال نشانگانی از اختلالات روانی را دارند و افسردگی در زنان ایرانی حدود 16 درصد و در مردان حدود 12 درصد است. البته این نسبت ها در كشورهای دیگر هم همین وضعیت را دارد و اینطور نیست كه بگوییم در ایران نسبت به كشورهای دیگر بیشتر است. حتی در كشورهای توسعه یافته و صنعتی هم این مورد وجود دارد، اما ما كه یك جامعه مذهبی و فرهنگی هستیم، انتظار داریم بتوانیم این اعداد و ارقام را كاهش دهیم. ازاین رو از این منظر نگرانی هایی داریم.
ایازی با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه سلامت روان، اظهار داشت: در حوزه سلامت روان در سال قبل نزدیك به 1000 تخت روان پزشكی در سطح كشور به تخت های روانپزشكی افزوده شد و بخشی از مشكلات این حوزه را حل كرد. همینطور توسعه بخش های روان پزشكی در بیمارستان های جنرال هم در دستور كارمان است و این مورد را بعنوان یكی از اولویت های وزارت بهداشت دنبال می نماییم. همینطور مراكز مشاوره را در مراكز جامع سلامت با حضور روانشناسان، پیش بینی كردیم و بالغ بر 1000 روانشناس در مراكز جامع سلامت به كار گرفته شدند. این اقدام هم به حل مشكلات مردم در حوزه سلامت روان كمك می نماید.
پایش «خودكشی» در ۴ استان كشورخودكشی های نگران كننده با قرص برنجوی از بررسی پایلوت وضعیت خودكشی در چهار استان ایلام، كرمانشاه، كردستان و همدان اطلاع داد و اضافه كرد: یكی از نگرانی های ما در بحث خودكشی استفاده از قرص برنج بود. بر همین مبنا چندی قبل وزیر بهداشت نامه ای را در این زمینه به ریاست قوه قضاییه نوشتند و درخواست نمودند كه در مبحث خرید و فروش قرص برنج اقدامات كنترلی جدی تری صورت گیرد. بویژه در بعضی استان های شمالی كشور قرص برنج در دسترس عامه مردم بود و از آن استفاده می كردند كه مشكلات زیادی را تولید می كرد.
بررسی خودكشی دو دانش آموز اصفهانی از جانب وزارت بهداشتایازی با اشاره به اینكه وزارت بهداشت در حوزه برخی خودكشی ها ورود جدی تری داشت، اظهار داشت: به طوریكه در بعضی موارد بررسی هایی انجام دادیم. بعنوان مثال در اتفاقی كه برای دو دانش آموز اصفهانی افتاده بود، تیم خاصی برای بررسی پرونده از جانب وزارت بهداشت اعزام شد، پرونده آنها در ستاد هم مورد بحث قرار گرفت، دو جلسه با حضور روان شناسان، جامعه شناسان و با حضور وزیر بهداشت برگزار كردیم و تصمیماتی گرفته شد. خوشبختانه در این حوزه سازمان بهزیستی هم همكاری خوبی را با ما داشتند و هماهنگی های جدی انجام شد، اما همانطور كه در حوزه صدمه های اجتماعی اشاره كردم، در زمینه سلامت روان هم نمی توان به سادگی و در كوتاه مدت مشكلات را حل نماییم. البته با اقدامات انجام شده امیدواریم بتوانیم اقدامات كنترلی جدی تری انجام دهیم.
معاون اجتماعی وزیر بهداشت در پاسخ به اینكه آیا خودكشی دو دختر اصفهانی با بازی نهنگ آبی مرتبط بوده است، اظهار داشت: در آن زمان بحث نهنگ آبی مطرح شده بود كه ما جلساتی را با حضور صاحب نظران برگزار كردیم و كیس های مختلفی را در این زمینه بررسی كردیم تا بتوانیم آن را كنترل نماییم. البته این پرونده به بازی نهنگ آبی ربطی نداشت.
وی با اشاره به اینكه در كشور موردی از خودكشی در رابطه با بازی نهنگ آبی نداشتیم، ادامه داد: البته متاسفانه صدمه های دیگری كه افراد با این بازی به خودشان می زدند مانند خراشیدن دست با تیغ و...دیده شد، اما به خودكشی نرسید.
ایازی با اشاره به اینكه سلامت دارای چهار جزء سلامت جسم، روان، اجتماعی و معنوی است، اظهار داشت: در مساله سلامت روان اقدامات پیشگیرانه نقش مهمی دارد. خیلی از دغدغه هایی كه در حوزه سلامت روان داریم به مسائل اقتصادی، اجتماعی، فقر، بیكاری، نشاط اجتماعی و... بازمی گردد. وقتی به این مسائل توجه نكنیم و انتظار داشته باشیم كه سلامت روان مردم مورد تهدید واقع نشود، انتظاری عبث است. اما اگر به این موضوعات توجه نماییم، می توان اظهار داشت كه اقدامات پیشگیرانه ای انجام دادیم كه می تواند به سلامت روان مردم كمك نماید.
اعلام آمادگی وزارت بهداشت برای كمك در حوزه مقابله با اسیدپاشیایازی در ادامه درباره اقدامات وزارت بهداشت در حوزه اسیدپاشی كه می تواند سلامت جسمی و روانی افراد را تحت تاثیر قرار دهد، اظهار داشت: در زمینه اسیدپاشی ما بیشتر بحث های درمانی را دنبال می نماییم. البته این مورد یك بخش اجتماعی هم دارد و اقدامات پیشگیری از جرم هم برعهده وزارت كشور و نیروی انتظامی است. البته این مورد یكی از دغدغه هایی است كه با آن مواجهیم. دلیل ندارد كه فردی برای یك اختلاف خانوادگی، بخواهد به این صورت خشم خودش را نشان دهد. این كار اوج بدرفتاری و كج رفتاری است و ما اعلام آمادگی می نماییم كه می توانیم در این حوزه كمك نماییم.



1397/02/15
12:55:06
5.0 / 5
4705
تگهای خبر: بهداشت , پزشك , روان , سلامت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
سرشیر
سر شیر
سرشیر