در این مطلب مهمترین نکات در رابطه با نگهداری و مراقبت از لنزهای چشمی را با شما در میان میگذاریم.
چگونه از لنز چشمی نگهداری کنیم؟
نگهداری از لنز، این روزها بسیاری از افرادی که چشمانشان ضعیف است و دوست ندارند از عینک استفاده کنند، لنزهای طبی را جایگزین عینک میکنند.
همچنین استفاده از لنزهای رنگی برای زیبایی بیشتر و شرکت در مراسمها و مهمانیها بسیار رایج است.
از لنز طبی استفاده میکنید یا لنز رنگی در هر صورت باید شیوه درست استفاده و نگهداری از آن را بدانید.
چشم عضو بسیار حساسی است و نباید اجازه دهید آسیبی به آن وارد شود.
اگر از لنز خود درست استفاده و نگهداری نکنید هم لنزها زود خراب میشوند هم این که سلامتی چشمانتان در معرض خطر قرار میگیرد و ممکن است دچار مشکلاتی مثل عفونت چشم شوید.
در این مطلب مهمترین نکات در رابطه با نگهداری و مراقبت از لنزهای چشمی را با شما در میان میگذاریم.
پیامدهای عدم نگهداری صحیح از لنز
به طور کل استفاده و نگهداری نادرست از لنز پیامدهای زیر را دارد:
-
آلوده شدن لنز
-
احساس سنگینی و ناراحتی هنگام استفاده از لنزهای چشمی
-
احساس درد، سوزش و قرمزی چشم موقع گذاشتن و برداشتن لنز
-
عفونت کردن و ایجاد خراش در چشم
-
کاهش طول عمر لنزها و زود خراب شدن آنها
خرید لنز پک فانتزی
مشورت با پزشک پیش از خرید لنز
اگر میخواهید سلامت چشمانتان حفظ شود و لنز خوب و باکیفیتی خریداری کنید، قبل از خرید لنزهای چشمی، چه طبی و چه رنگی، حتما با پزشک مشورت کنید. چشمپزشک میتواند نوع لنز و برند مناسب را به شما معرفی کند برای این کار میتوانید از مقاله انواع لنز های تماسی دیدن کنید تا با انواع لنز آشنا شوید.
همچنین با معاینه، میزان انحنای لنزی که باید بخرید مشخص میشود تا بتوانید متناسب با چشم خود بهترین لنز را بخرید. در ضمن حتما با پزشک خود درباره روشهای صحیح نگهداری از لنزهای چشمی مشورت کنید تا نکات ضروری را به شما بگوید.
برخی از قوانین مفیدی در هنگام استفاده از لنزهای تماسی رنگی عبارتند از
همیشه قبل از دست زدن به لنز دست های خود را بشویید و کاملاً خشک کنید.
در صورت ناراحتی لنزها را در هر نقطه بردارید، سعی کنید آنها را برای مدت طولانی استفاده نکنید .
هرگز لنزها را با افراد دیگر به اشتراک نگذارید زیرا ممکن است منجر به عفونت شود.
همچنین هرگز نباید از لنزهای تماسی رنگی روی لنزهای معمولی استفاده کنید یا از لنزهای پاره یا آسیب دیده استفاده کنید.
شیوه تمیز کردن لنزهای چشمی
نکته ۱:
هر بار از مایع لنز برای نگهداری و شستوشوی لنز استفاده کنید. تا حد امکان اصلا لنز را درون محلولی که یک بار لنز را در آن شستهاید یا نگهداری کردهاید قرار ندهید. آلودگیهای موجود در مایع به لنز میچسبند و چشمانتان را اذیت میکنند.
نکته ۲:
به خاطر میکروارگانیزمهای ریز موجود در آب بسیاری از پزشکان میگویند که بهتر است محفظه یا همان قاب لنز را هم با محلولهای شوینده و ضدعفونیکننده مخصوص بشویید. اما اگر میخواهید با آب بشویید حتما با آب داغ این کار را انجام دهید و سپس قاب را با دستمال بدون پرز کاملا خشک کنید.
- در نهایت هم برای استفاده مجدد از لنز پیش از استفاده همانطور که آموزش دادیم آن را بشویید. چون اگر آلودگیها و ذرات ریز به لنزهای چشمی چسبیده باشد و آنها را در چشم بگذارید، چشم آسیب میبیند و دیدتان هم تار میشود.
بایدهای استفاده و نگهداری از لنز
در این بخش دوباره بایدها و نبایدهای استفاده و نگهداری از لنز را مرور میکنیم.
-
برای استفاده از لنز طبی حتما به چشمپزشک مراجعه کنید تا معاینات لازم را انجام دهد. هرگز سرخود اقدام به خرید لنز نکنید. برای خرید لنز رنگی هم از پزشک مشورت بگیرید.
-
اگر در اثر استفاده از لنز مشکلی برای چشمانتان پیش آمد، مثلا چشم قرمز شد یا دیدتان ضعیفتر شد، لنز را از چشم خود دربیاورید و به چشمپزشکتان مراجعه کنید.
-
.همیشه بعد از هر بار برداشتن لنز و قبل از هر بار گذاشتن لنز در چشم، آنها را تمیز و ضدعفونی کنید
-
اگر ناخنهای بلندی دارید هنگام گذاشتن و همچنین بیرون آوردن لنز مراقب باشید که لنز پاره نشود یا چشمانتان خراش برندارد
-
همیشه از محلول و مایع لنز تازه استفاده کنید. محلولها و مایعهای لنز هم تاریخ انقضا دارند. دقت کنید که از محلول و مایع لنز تاریخگذشته استفاده نکنید.
-
قبل از شنا و دوش گرفتن باید لنز را از چشمان خود خارج کنید. تماس مداوم آب حمام یا آب کلردار استخر با لنز، احتمال عفونت چشم را افزایش میدهد
-
لنزها را قبل از خواب از چشمتان دربیاورید؛ زیرا داشتن لنز موقع خواب باعث میشود اکسیژن به چشمانتان نرسد.
نبایدهای استفاده و نگهداری از لنز
-
به هیچ وجه لنز را با هیچ آبی، چه آب آشامیدنی چه آب معدنی و تصفیهشده، نشویید و حتما از مایع لنز استفاده کنید.
-
لنز را درون آب نگه ندارید و فقط در محلول مخصوصش بگذارید.
-
هرگز برای شستوشو و ضدعفونی کردن لنز از آب نمک استفاده نکنید
-
سسسلنز را درون یخچال نگذارید. این که عدهای میگویند گذاشتن لنز در یخچال باعث کشتن میکروبها میشود صحیح نیست و پشتوانه علمی ندارد. لنز را در دمای اتاق و دور از نور خورشید نگهداری کنید
-
محلول لنز را به طور مستقیم و به عنوان روانکننده داخل چشم خود نریزید
-
از لنزهای چشمی که بستهبندی آنها باز یا خراب است استفاده نکنید و حتما از جای معتبری لنز را بخرید.
-
لنزها را فقط برای مدت زمانی که پزشکتان تجویز کرده استفاده کنید. مثلا اگر زمان تجویزشده سه ماه است، بیشتر از سه ماه از لنز استفاده نکنید
آیا می شود از لنز های تماسی هر روز استفاده کرد ؟
لنزهای تماسی رنگی تجویزی هیچ تفاوتی با لنزهای تماسی بدون رنگ تجویزی ندارند. فرد می تواند هر روز از لنز استفاده کند.پیروی از دستورالعمل های سازنده در مورد مدت زمان استفاده از لنزها قبل از برداشتن، تمیز کردن یا دور انداختن محصول بسیار مهم است.
جایگزین کردن لنز جدید پیش چشمپزشک بروید.
-
زمانی که لنز داخل چشم است آرایش نکنید. قبل از این که لنز را بگذارید آرایش کنید تا ذرات ریز مواد آرایشی داخل چشمتان نرود و آلوده نشود. برای پاک کردن آرایش هم حواستان باشد اول لنز را بیرون بیاورید، بعد آرایشتان را پاک کنید.
-
هرگز از لنز فرد دیگری استفاده نکنید و لنز خود را به دیگران ندهید؛ هیچ تمیزکننده و محلولی استفاده از لنز دیگران را مجاز نمیکند
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم مهم ترین نکات در رابطه با استفاده صحیح و نگهداری از لنز را با شما در میان بگذاریم. دقت کنید که اگر نکات گفتهشده را به خوبی رعایت نکنید ممکن است به بیماریهای چشمی مانند عفونت چشم مبتلا شوید. در ضمن از محلول مناسب برای شستشو و نگهداری از لنز استفاده کنید تا هم لنزها آسیب نبینند و هم آلودگیهای روی لنز با استفاده از محلول مناسب و باکیفیت از بین برود و چشمتان سلامت بماند.
این را هم بگوییم که افرادی که به آلرژی دارند یا چشمانشان در برابر بیماریهای چشمی مانند عفونت، قرمزی، خارش و... مقاومت کمتری دارد یا کسانی که به مدت طولانی در محیطهای آلوده هستند، ممکن است در استفاده از لنز دچار مشکل شوند. با چشمپزشک خود مشورت کنید، شاید استفاده از لنز را برای شما مناسب نداند.