مدیركل دفتر تغذیه وزارت بهداشت هشدار داد؛
خطر بازگشت بیماری گواتر با مصرف نمك های تقلبی دریا
سرشیر: مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: تبلیغات گسترده استفاده از نمك های تقلبی با عنوان نمك دریا، برنامه كشوری مبارزه با اختلالات تیروئید را تهدید می كند.
به گزارش سرشیر به نقل از مهر، دكتر زهرا عبداللهی، با اشاره به اینكه عرضه نمك های تقلبی بدون ید با عنوان «نمك دریا» باعث بازگشت بیماری گواتر در كشور خواهد شد، اظهار داشت: نمك های غیراستاندارد توسط افراد سودجو به صورت زیرپله ای، زیرزمینی و قاچاقی تهیه می شوند و با تبلیغات گمراه كننده و هزینه ای گران تر عرضه می شوند. وی با اشاره به اینكه به صورت قطع با این متخلفان برخورد قانونی می گردد اظهار نمود: نمك دریا مورد تایید وزارت بهداشت نیست و آنالیز این نوع نمك ها در آزمایشگاه مشخص كرده كه علاوه بر نداشتن ید، درجه ناخالصی زیادی دارند و آلوده به فلزات سنگین مانند سرب، آرسنیك و كادیوم هستند. عبداللهی اظهار داشت: تبلیغات گسترده استفاده از نمك های تقلبی، برنامه كشوری مبارزه با اختلالات تیرویید را تهدید می كند، چراكه علاوه بر مكان های غیرمجاز، این نمك ها در عطاری ها هم به فروش می رسد و مردم هم با این تصور كه نمك های دریا خاصیت درمانی دارد، آنها را مصرف می كنند، درحالیكه نمك های دریا مصرف خوراكی ندارد. وی با اشاره به اینكه رسانه ها و صدا و سیما در امر فرهنگسازی صحیح نقش به سزایی دارند، اضافه كرد: در برنامه های آشپزی، تغذیه ای و آموزشی باید تاكید شود كه مردم نمك یددار تصفیه شده بسته بندی مصرف كنند و خانواده ها هم باید نسبت به مصرف نمك یددار تصفیه شده حساس شوند و آن را در ظرف های در بسته نگهداری كنند. مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به اینكه نظارت بر عطاری ها برعهده وزارت بهداشت نیست، خاطرنشان كرد: این مورد با استفاده از دبیرخانه شورای عالی سلامت و كارگروه صیانت از سلامت در حال پیگیری است. وی با اشاره به اینكه درحال حاضر ایران بعنوان كشور عاری از كمبود ید در منطقه مدیترانه غربی شناخته شده است، ادامه داد: شیوع گواتر در كشور هر ۵ سال یك بار بررسی می شود، درحال حاضر ایران در منطقه از نظر شیوع گواتر، عاری از گواتر است و در منطقه بعنوان نمونه معرفی شده است، كشورهای منطقه، ایران را بعنوان الگو قرار داده و حتی برای گذراندن دوره های آموزشی هم به ایران سفر كرده و برنامه های پیشگیری ایران را الگوبرداری می كنند. مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: لازم است مادران آبستن بعد از زایمان، نوزادان خویش را به مراكز غربالگری دولتی بیاورند. عبداللهی اضافه كرد: منظور از استفاده از نمك یددار، مصرف زیاد نمك نیست، زیرا اكنون ۳ برابر حد استاندارد در كشور نمك مصرف می گردد و كشور با بیماری های قلبی و عروقی و پرفشاری خون روبه رو است، ازاین رو مردم باید نمك به مقدار كم اما از نوع استاندارد و یددار استفاده كنند. وی اظهارداشت: آب و خاك ایران از لحاظ داشتن ید فقیر بوده و ازاین رو مردم هم در معرض مبتلا شدن به كمبود ید قرار دارند، باید ید را به مردم برسانیم و اگر این كار را انجام ندهیم با عوارض متعددی همچون گواتر مواجه خواهیم شد و گواتر ممكن است راه تنفسی را ببندد یا در بلع اختلال تولید كند، البته گاهی هم ممكن است علامت خاصی نداشته باشد. مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: هیپوتیرویید (كم كاری تیرویید) از دیگر مشكلات كمبود ید در بدن است، این بیماری با علایمی مانند تنبلی، بی حالی، خشكی پوست، یبوست، اضافه وزن و عدم تحمل سرما همراه است. وی با اشاره به اینكه كمبود ید در دوران حاملگی باعث ابتلای كودك به عقب ماندگی ذهنی و جسمی نوزاد می شود، اظهار داشت: كمبود ید در مادران آبستن باعث كاهش بهره هوشی كودك شده و در صورت كنترل نشدن آن در نوزادان، توسعه كشور به خطر می افتد، كمبود ید همینطور سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و به علت كاهش مقاومت بدن، احتمال مبتلا شدن به بیماری و مرگ و میر كودكان بیشتر می گردد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب