در گفت وگو با سرشیر مطرح شد

دلایل روند رو به رشد بیماری های کلیوی

دلایل روند رو به رشد بیماری های کلیوی

به گزارش سرشیر، رئیس اداره بیماری های خاص و صعب العلاج وزارت بهداشت با اشاره به اینکه آمار و ارقام مبین رشد 6 تا 7 درصدی بیماری های کلیوی است، اظهار داشت: حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد بیمارانی که به دیالیز نیاز دارند، دیالیز خونی می شوند و حدود هفت درصد از بیماران کلیوی به پیوند کلیه نیاز دارند.


دکتر معصومه هداوند در گفتگو با ایسنا، با بیان این که دیالیز به دو روش «همودیالیز» (خونی) و «صفاقی» صورت می گیرد، اظهار نمود: بررسی ها مبین اینست که حدود ۴۰هزار بیمار همودیالیز در کشور حضور دارند که خدمات مورد نیاز را در مراکز دولتی و خصوصی دریافت می کنند. تعداد مراکز دولتی که خدمات دیالیز خونی را به بیماران عرضه می دهند، ۶۹۶ مرکز است. همینطور حدود ۳۰۰ مرکز خصوصی، خیریه و نهاد عمومی غیردولتی در کنار مراکز دولتی به عرضه خدمات همودیالیز می پردازند.
وی با اشاره به اینکه عوامل مختلفی می تواند زمینه ساز مشکلات کلیوی شود، اضافه کرد: نارسایی های قلبی_عروقی، فشار خون و دیابت می توانند افراد را بسمت مشکلات کلیوی سوق دهند. اشخاصی که به هر علتی به نارسایی ها کلیوی مبتلا می شوند، می بایست دیالیز شوند تا خون آنها با عبور از صافی و فیلترها، تصفیه شود. همودیالیز، دیالیز صفاقی و پیوند کلیه، روش هایی هستند که برای حل مشکلات کلیوی به کار گرفته می شوند.

۷۰ تا ۸۰ درصد بیمارانی که به دیالیز نیاز دارند، دیالیز خونی می شوند

رئیس اداره بیماری های خاص و صعب العلاج وزارت بهداشت در رابطه با روش های حل مشکلات بیماران کلیوی توضیح داد: همودیالیز، دیالیز صفاقی و پیوند کلیه، روش هایی هستند که برای حل مشکلات بیماران کلیوی به کار گرفته می شوند. همودیالیز، رایج ترین روش دیالیز است و حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد بیمارانی که به دیالیز نیاز دارند، دیالیز خونی می شوند. تعداد بیماران دیالیز صفاقی نسبت به همودیالیز بسیار کمتر است؛ به نحوی که آمار و ارقام بیان می کند که کمتر از ۲ درصد بیماران، دیالیز صفاقی می شوند. همینطور حدود هفت درصد از افراد که گرفتار بیماری های کلیوی می شوند به پیوند کلیه نیاز دارند.

لزوم تدابیر پیشگیرانه برای دیابت و فشارخون

هداوند با اشاره به اینکه اصلاح سبک زندگی برای جلوگیری از بیماری های کلیوی ضروریست، اضافه کرد: «کم تحرکی و بی تحرکی»، «مصرف غذاهای فریزشده»، «افزودنی های ناسالم در موادغذایی سالم» ازجمله عوامل افزایش رشد بیماری های کلیوی هستند. گزارش ها از رشد ۶ تا ۷ درصدی بیماری های کلیوی سخن می گویند در حالیکه رشد جمعیت کشور حدود یک درصد است. بیماری های کلیوی در حال افزایش می باشد و با عنایت به رشد این بیماری ها، تدابیر پیشگیرانه ای می بایست درارتباط با دیابت و فشار خون در دستور کار قرار گیرد. علاو بر تدابیر پیشگیرانه برای بیماری هایی مانند دیابت، مبحث تغذیه هم می بایست در کانون توجه باشد.

تشخیص زودهنگام بیماری کلیوی با سطح «کراتینین» خون

وی در رابطه با تشخیص بیماری های کلیوی توضیح داد: متاسفانه افراد دچار بیماری کلیوی در مراحلی که بیماری شدت یافته به پزشک رجوع می کنند. یک آزمایش ساده ادرار و خون می تواند میزان سطح «کراتینین» خون را مشخص نماید و افراد از ابتلای خود به بیماری های کلیوی مطمئن شوند. اگر افراد به بیماری کلیوی مبتلا باشند با انجام یک آزمایش و اطلاع از سطح کراتینین خون خود می توانند از مزمن شدن بیماری، دیالیز و حتی پیوند جلوگیری نمایند.

لزوم کنترل همیشگی فشار و قند خون

رئیس اداره بیماری های خاص و صعب العلاج وزارت بهداشت اضافه کرد: همینطور کنترل همیشگی و مرتب فشار خون و قند خون در منزل به پیشگیری و تشخیص زودهنگام بیماری های کلیوی کمک می نماید.

دیالیز صفاقی، بهترین روش درمانی برای کودکان

هداوند با اشاره به اینکه همودیالیز برای کودکان دچار بیماری های کلیوی چندان رایج نیست، اضافه کرد: دیالیز خونی در بین کودکان چندان رایج نیست و بهترین روش درمانی برای کودکان دچار بیماری های کلیوی، دیالیز صفاقی است. به علت این که دسترسی به عروق کودکان دشوار می باشد، دیالیز صفاقی، مطمئن ترین و راحت ترین روش درمانی بیماری های کلیوی برای کودکان بشمار می رود. باآنکه کودکان، اطفال و نوزادانی در کشور حضور دارند که همودیالیز می شوند اما تعداد آنها کم است.

نسبت استاندارد بیمار به تخت دیالیز

او در رابطه با استاندارد نسبت بیمار به تخت دیالیز توضیح داد: استاندارد جهانی نسبت بیمار به تخت، ۴ به یک است؛ منظور اینست که به ازای هر ۴ بیمار یک تخت دیالیز در کشور وجود داشته باشد. این نسبت در مراکز دولتی محقق شده است. با عنایت به این که دولت قصد دارد از ظرفیت بخش خصوصی استفاده نماید، بخش های خصوصی هم به استاندارد جهانی نسبت تخت به بیمار نزدیک شده اند. دستگاههای دیالیز در داخل کشور ساخته می شود؛ با عنایت به ساخت دستگاههای دیالیز در کشور، مشکلی در ارتباط با این دستگاه ها، تخت دیالیز و صافی وجود ندارد.
هداوند در رابطه با وضعیت دسترسی بیماران دیالیزی به دارو اظهار داشت: بیماران همودیالیز در ارتباط با تأمین داروهای خود با هیچ مشکلی مواجه نمی باشند. بیماران دیالیز صفاقی در تابستان سالجاری با مشکلاتی مواجه گشتند اما با عنایت به این که محلول بیماران صفاقی در کشور تولید و کنترل کیفی می شود، میزان محلول مورد نیاز بیماران دیالیز صفاقی در دسترس می باشد.

۱۰ درصد دیالیزها در شهر تهران

رئیس اداره بیماری های خاص و صعب العلاج وزارت بهداشت در رابطه با جامعه آمار و پراکندگی جغرافیایی بیماران دیالیزی در کشور اظهار داشت: بررسی ها مبین اینست که حدود ۱۰ درصد دیالیز کشور در شهر تهران و همینطور ۸ درصد از دیالیز کشور در دو استان «گلستان» و «سیستان و بلوچستان» صورت می گیرد. این آمار و ارقام به این معنا نیست که این تعداد بیمار در پایتخت و این استان ها حضور دارند؛ چون که برخی بیماران ترجیح می دهند به مرکز دیالیز مدنظر خود مراجعه نمایند و هیچ الزامی در ارتباط با رفتن به نزدیک ترین مرکز درمانی در محل سکونت بیمار وجود ندارد.
وی در رابطه با توجه به الگوی تغذیه سالم اظهار داشت: میزان کم تحرکی، بسیار افزایش پیدا کرده است. افزایش میزان کم تحرکی در کنار عادات بدغذایی سبب افزایش بیماری های کلیوی می شود. مصرف نمک، مصرف بیش از اندازه پروتئین و غذاهای چرب می توانند افراد را بسمت بیماری های کلیوی سوق دهند.


1403/08/22
09:53:02
5.0 / 5
32
تگهای خبر: بهداشت , بیماران , پزشك , تغذیه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
سرشیر
سر شیر
سرشیر