چاقی احتمال افسردگی را زیاد می کند

چاقی احتمال افسردگی را زیاد می کند

به گزارش سرشیر، متخصصان تاکید دارند که چاقی و اضافه وزن با نشانه های خلقی، بخصوص افسردگی و اضطراب ارتباط مفهوم داری دارد.


به گزارش سرشیر به نقل از ایسنا، چاقی نشان دهنده یک بحران بهداشتی جهانی است که شیوع آن بخصوص در کشورهای با درآمد کم و متوسط به سرعت درحال افزایش است. پیشبینی اخیر فدراسیون جهانی چاقی بر آن است که تا سال ۲۰۳۰، تقریبا یک میلیارد نفر در سرتاسر جهان با چاقی زندگی خواهند کرد. این درحالیست که مطالعات گزارش کرده اند چاقی خطر مبتلا شدن به بیماری های مزمن مانند دیابت، بیماری های قلبی عروقی، سکته مغزی، اختلالات اسکلتی- عضلانی مانند آرتروز و برخی سرطان ها را بیشتر می کند.
همینطور نتایج مطالعات حاکی از آنست که چاقی و اضافه وزن نه تنها از نظر سلامتی و تأثیرات منفی آن در بعد جسمی اهمیت دارد، بلکه از لحاظ روانی تا اندازه ای قابل توجه و چشم گیر است. پژوهش های بسیاری نشان داده اند که چاقی و اضافه وزن با نشانه های خلقی، بخصوص افسردگی و اضطراب ارتباط مفهوم داری دارد.
از طرفی شواهد نشان میدهد که افسردگی منجر به اختلال در عملکرد شغلی، روابط اجتماعی و بین فردی می شود، چاقی و افسردگی اختلالات شایعی هستند و نتایج تحقیقات نشان داده است که در افرادی که چاقی آنها مفرط است، بین افسردگی با چاقی رابطه ای قوی تر وجود دارد.
یکی از مهم ترین جنبه های دردناک چاقی، عوارض روانی آن است و چاقی با اعتماد به نفس پایین، اختلالات هیجانی، اضطراب و افسردگی و حتی انزوای اجتماعی مرتبط می باشد. همینطور رابطه دو طرفه ای بین افسردگی و چاقی وجود دارد؛ بطوریکه افزایش دریافت غذا و کاهش فعالیت بدنی با احتمال بروز افسردگی همراه می باشد و از سویی تصورات بدنی منفی افراد چاق منجر به کاهش اعتماد به نفس و بروز اختلالات روانی می شود. با این وجود شواهد مبین نقش احتمالی رژیم با میزان کالری پایین بر بروز افسردگی در افراد چاق است؛ بطوریکه افراد چاق با رژیم های پر کالری، ریسک بالاتری در بروز افسردگی دارند و از سویی استفاده از رژیم ها با نسبت پروتئین بالا رفته با بهبود پروفایل چربی و شاخصهای تن سنجی همراه می باشد که می تواند فرضیه تأثیر رژیم های با پروتئین بالا بر کاهش افسردگی را تقویت کند.
افزایش وزن و چاقی از مسایل عمده بهداشتی شمرده می شود و دومین عامل قابل جلوگیری از مرگ (بعد از سیگار ) معرفی شده است و وضعیت آن در جامعه رابطه مفهوم داری با سطح سلامت آن جامعه دارد.
در مورد روان شناختی چاقی میتوان از خوردن هیجانی یاد کرد؛ بطوریکه گاهی افراد برای اجتناب از هیجانات ناخوشایند خود و یا در صورت شکست در دستیابی به کمال طلبی های بلندپروازانه به پرخوری روی می آورند. از طرفی برخی از مطالعات هم بیان نمودند که افراد چاق یا دارای اضافه وزن وقتی تحت تاثیر استرس یا حالت های هیجانی نظیر افسردگی یا اضطراب قرار می گیرند، با پرخوری کردن به این روال واکنش نشان می دهند.
ارتباط مفهوم داری بین دریافت رژیم کم کالری با نسبت پروتئین بالا رفته با بهبود خصوصیت های روان سنجی افراد چاق وجود دارد؛ بطوریکه نمره مولفه های افسردگی، اضطراب و استرس در افراد گروه مداخله به صورت محسوسی بهبود یافته بود که با نتایج مطالعات انجام شده دراین زمینه هم همسو می باشد؛ مطالعه دیگری هم نشان داد که چاقی عامل خطری برای بروز افسردگی بوده و زنان چاق در معرض خطر بیشتری برای مبتلا شدن به افسردگی قرار دارند. از طرفی تغییر هنجارهای جامعه، مدگرایی و همینطور توجه بیش از اندازه به لاغری و انگ اجتماعی نسبت به چاقی، امکان دارد در افزایش شیوع افسردگی و مشکلات روحی و روانی در زنان چاق تاثیر داشته باشد که تجویز رژیم های کم کالری می تواند تا حدودی بر میزان دریافت انرژی و شاخصهای تن سنجی اثرگذار باشد که به صورت غیر مستقیم می تواند به بهبود وضعیت های روانشناختی افراد چاق بیانجامد.
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، همینطور بعضی از مطالعات نشان دادند که افسردگی همراه با چاقی و اضافه وزن بر اثر تلاشهای مکرر بدون نتیجه، برای کاهش وزن و یا حتی ناامیدی اولیه برای مبادرت به کاهش وزن، برنامه های کاهش وزن را با مشکلات جدی مواجه می سازد از طرفی خیلی از افرادی که در به دست آوردن وزن طبیعی خود ناموفق بوده اند، اختلالات خلقی را به صورت روزانه، ماهیانه و حتی فصلی تجربه کرده اند که نتیجه آن خوردن غذاهای سرشار از کربوهیدرات ها و مقاومت در انجام کارهای فیزیکی و در نتیجه چاقی بوده است. جلوگیری از چاقی بعنوان قدم اول جلوگیری از مشکلات هیجانی و عاطفی ضروری بنظر می رسد و درمان چاقی امکان دارد، روشی برای مواجهه با مشکلات خلقی باشد. ازاین رو توجه به جنبه های روانشناختی در افراد چاق می تواند بسیار حائز اهمیت باشد.
نتایج و شواهد حاصل از این مطالعه به خوبی نشان داد که تجویز رژیم های کم کالری با نسبت پروتئین بالا نسبت به رژیم با پروتئین استاندارد با کنترل عوامل مخدوش کننده ای مانند سطح فعالیت فیزیکی، به صورت محسوسی با بهبود مولفه های روان سنجی افراد چاق همراه می باشد.




منبع:

1403/03/18
01:10:20
5.0 / 5
277
تگهای خبر: افسردگی , بهبود , بهداشت , تجربه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
سرشیر
سر شیر
سرشیر