چند نکته درباره ی تیروئید
سرشیر: احتمالاً خیلی از ما درباره ی مشکلات مربوط به بیماری تیروئید شنیده ایم. این مشکلات زمانی بروز می کند که غده تیروئید نتواند سطوح طبیعی هورمون های تیروئید را ترشح کند.
به گزارش سرشیر به نقل از ایسنا، از آنجا که این هورمون ها در بدن نقش حیاتی ایفا می کنند، برهم خوردن تعادل آنها بدون شک بدن را با مشکل مواجه می کند برای اینکه هورمون های تیروئید بر عملکرد مغز و اندام، رشد استخوان، ضربان قلب و عملکرد ماهیچه ها تاثیر می گذارند.
مشکلات تیروئید به اختلالاتی در ترشح بیش از اندازه هورمون تیروئید یا ترشح کمتر از نیاز بدن مربوط می شود.
علائمی مانند متابولیسم بالاتر، کاهش وزن، خستگی، ضربان قلب تند، ریزش مو و عصبی بودن، ترشح بیش از اندازه این هورمون و علائمی مانند افزایش وزن، ضربان قلب کند، حرکت آهسته و افسردگی، ترشح خیلی کم هورمون تیروئید را نشان می دهند.
در این مقاله «وری ول هلث» به مشکلات تیروئید و دلیلهای مربوط به آن پرداخته است.
بیماری گریوز
بیماری گریوز تیروئید یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به تیروئید حمله می کند. این وضعیت موجب پرکاری تیروئید یا تولید هورمون های تیروئیدی بیش از نیاز بدن می شود. بیماری گریوز شایع ترین علت پرکاری تیروئید است.
عواملی نظیر زن بودن، بالای ۳۰ سال بودن، داشتن سابقه خانوادگی بیماری گریوز، داشتن سایر اختلالات خودایمنی و استفاده از محصولات نیکوتین، شانس مبتلاشدن به بیماری گریوز را می افزایند.
بیماری تیروئیدیت
تیروئیدیت یا التهاب غده تیروئید در نتیجه عواملی مانند عفونت های ویروسی، برخی داروها، واکنش های بعد از حاملگی و واکنش به ید درمانی، رخ می دهد.
بسته به سبب تیروئیدیت، پرکاری تیروئید یا کم کاری تیروئید ایجاد می شود.
بیماری هاشیموتو
بیماری هاشیموتو بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به تیروئید حمله می کند و موجب التهاب تیروئید می شود. بیماری هاشیموتو شایع ترین علت کم کاری تیروئید است. التهاب موجب می شود هورمون های تیروئید کافی برای پشتیبانی از عملکردهای بدن تولید نشود.
عوامل خطر بیماری هاشیموتو عبارتند از: زن بودن، بین ۳۰ تا ۵۰ سال داشتن و سابقه خانوادگی بیماری هاشیموتو.
کم کاری تیروئید مادرزادی
احتمال دارد نوزادی بدون تیروئید یا فقط با تیروئید نیمه تشکیل شده به دنیا بیاید. کم کاری تیروئید همین طور می تواند در نوزادانی ایجاد شود که با سلول های تیروئید یا آنزیم هایی که معیوب و مانع تولید هورمون های تیروئیدی هستند، به دنیا می آیند.
عوامل خطر کم کاری مادرزادی تیروئید عبارتند از: سن بالای مادر، بیماری تیروئید در بارداری، دیابت در بارداری، اضطراب بارداری، داروهای بارداری، قرار گرفتن در معرض اشعه در دوران بارداری، بیماری تیروئید در خانواده، وزن کم هنگام تولد، بالا بودن وزن هنگام تولد و تولد زودرس.
سرطان تیروئید
سرطان تیروئید از سلول های غده تیروئید آغاز می شود. اما اگر پیش از سرایت به مناطق دیگر تحت مراقبت پزشکی قرار گیرد، اغلب قابل درمان است.
عوامل خطر سرطان تیروئید به جنسیت زن، آسیایی تبار بودن، داشتن سن بین ۲۵ تا ۶۵ سال، داشتن سرطان تیروئید در خانواده و مواجهه قبلی با تشعشعات در گردن و سر بستگی دارند.
نشانه ها و علایم مربوط به مشکلات تیروئید کدامند؟
علایم بیماری تیروئیدیت
علایم تیروئیدیت متفاوت می باشد برای اینکه این بیماری انواع مختلفی از اختلالات ناشی از هورمون تیروئید، مانند ترشح بیش از اندازه یا کمتر از نیاز را شامل می شود.
هنگامی که تیروئیدیت به پرکاری تیروئید منجر شود، علایم احتمالی مانند کاهش وزن، عصبی بودن، اضطراب یا تحریک پذیری، مشکل خواب، خستگی، ضربان قلب سریع، ضعف عضلانی، لرزش و مدفوع شل یا اسهال را بدنبال خواهد داشت.
اما هنگامی که تیروئیدیت به کم کاری تیروئید منجر می شود، علایم افزایش وزن، خستگی، پوست خشک، دردهای عضلانی، یبوست و افسردگی را به همراه دارد.
علایم بیماری هاشیموتو
علایم بیماری هاشیموتو ممکنست تا آن زمان که بیماری پیشرفت نکند، ظاهر نشود.
نشانه های این بیماری عبارتند از: خستگی، افزایش وزن، دشواری تحمل سرما، یبوست، درد مفاصل و عضلات، پوست خشک، موهای خشک و نازک، مشکلات قاعدگی نامنظم یا شدید، مشکلات باروری و ضربان قلب آهسته.
کم کاری مادرزادی تیروئید هم این نشانه ها را بدنبال دارد: زردی نوزاد (زردی چشم یا پوست)، یبوست، خوابیدن بیشتر یا بیش از اندازه معمول، شکم بزرگ با ناف بیرون زده، عضلات ضعیف، پوست سرد و رنگ پریده و تورم دور چشم.
علایم سرطان تیروئید
از نشانه های سرطان تیروئید هم عبارتند از: توده ای که به سرعت در گردن درحال رشد است، تورم در گردن، دردی که از جلوی گردن سرچشمه می گیرد و تا گوش بالا می رود، ایجاد مشکل در تنفس یا بلعیدن، تغییرات صدا همچون گرفتگی صدا که بهبود نمی یابد و سرفه مداوم که به سرماخوردگی ربطی ندارد.
چه کسانی گرفتار مشکلات تیروئید می شوند؟
بنابر اعلام روزنامه «ایندیپندنت»، در صورتیکه مشکلات تیروئید ممکنست هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد، زنان پنج تا هشت برابر بیش از مردان با این مشکلات مواجه می شوند.
چگونه متوجه شوید که مشکل تیروئید دارید؟
تنها بوسیله مشورت با پزشک در مورد علایم می توانید به مشکلات تیروئید پی ببرید. تشخیص مشکلات تیروئید به تنهایی امکان پذیر نیست برای اینکه خیلی از علایم ناشی از مشکلات تیروئید در سایر شرایط پزشکی نیز رخ می دهند. بدین ترتیب کادر درمان و پزشکی به کمک ابزارهایی که در دسترس دارند به مشکلات بیمار پی خواهند برد.
منبع: kaymak.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب