نکات مهم تغذیه ای برای بیماران تحت درمان با دیالیز

نکات مهم تغذیه ای برای بیماران تحت درمان با دیالیز

به گزارش سرشیر، کلیه ها مسئول تصفیه کردن مواد زائد از خون هستند و دیالیز با انجام عملکردهای مشابه کلیه، مواد زائد را از خون را تصفیه می کند. اما در شرایطی که بیماری فرد به حد انجام دیالیز رسیده است، چطور می توان با تغذیه مناسب این روند درمانی را به نحو بهتری طی کرد؟


به گزارش سرشیر به نقل از ایسنا، اگر تحت درمان دیالیز هستند می توانید روزانه حداکثر یک یا ۱.۵ قاشق مرباخوری نمک مصرف کنید که این مقدار در نان، گوشت، شیر و سایر مواد غذایی مورد استفاده به صورت نامحسوس موجود است. ازاین رو هنگام تهیه غذا از نمک استفاده نکنید.
باید از پنیر بی نمک استفاده کنید چونکه پنیرهای رژیمی موجود در بازار برای بیماری که دیالیز می کند مناسب نیستند. بهترین راه برای بی نمک کردن پنیر، قرار دادن قطعات پنیر در آب سالم، به مدت ۱۰ یا ۱۲ ساعت است.
ترشی، زیتون، خیار شور، آجیل نمک دار، سس گوجه فرنگی، انواع سس های سالاد، ادویه، خردل، چیپس، ذرت، بیسکویت های نمک دار، سوپ های حاضری، انواع کنسروها مثل کنسرو ماهی تن و انواع غذاهای حاضری مانند سوسیس، کالباس، پیتزا و... را نباید مصرف کنید چون حاوی مقادیر بالایی نمک هستند.
کرفس، هویج، اسفناج، شلغم، چغندر، کنگر هم غنی از سدیم (نمک) هستند و باید در مصرف آنها دقت کنید.
مصرف پتاسیم هم باید در این بیماران محدود شود. مواد غذایی شامل سیب زمینی، کدو حلوایی، اسفناج، قارچ، موز، کرفس، کلم، هویج، آلو، هندوانه، توت فرنگی، پرتقال، زردآلو، خربزه، گرمک، طالبی، نارنگی، گوجه فرنگی، کشمش، مغزهایی مانند پسته، فندق و... حاوی پتاسیم زیادی هستند.
برای کم کردن پتاسیم سبزیجاتی مانند سیب زمینی و هویج آنها را پوست بگیرید و حداقل یک ساعت در آب قرار دهید. سپس آب آنرا دور بریزید و با آب فراوان بپزید. پس از پخت هم آب موجود که غنی از پتاسیم است را دور بریزید و سپس آنرا مصرف کنید.
توجه داشته باشید پنیرهای رژیمی و مواد غذایی با برچسب بی نمک یا کم نمک حاوی مقادیر بالایی پتاسیم هستند، آنها را مصرف نکنید.
لبنیات، انواع نوشابه های گازدار، انواع شکلات، تنقلات، خشکبار و انواع گوشت ها منابع غنی از فسفر هستند و باید دقت کنید که فسفر دریافتی خویش را محدود کنید. مصرف نوشابه سفارش نمی شود ولی مصرف لبنیات و گوشت ها با عنایت به شرایط بیمار تحت دیالیز سفارش می شود.

یک بیمار تحت دیالیز باید در مصرف چربی ها هم بسیار دقت کند. غذاهای سرخ شده و مواد غذایی پرچرب میل نکنید. غذاهای آب پز، بخارپز یا کبابی میل کنید. مغز، جگر، کله و پاچه، لبنیات پرچرب، خامه، کره، روغن حیوانی، زرده تخم مرغ، مایونز، شکلات و بستنی برای شما مضر است.
مواد پروتئینی مانند انواع گوشت ها، مرغ، ماهی و تخم مرغ با عنایت به شرایط بیمار سفارش می شود اما باید دقت کنید از گوشت های بدون چربی و مرغ و ماهی بدون پوست استفاده کنید.
مقدار مایعات مصرفی یک بیمار تحت دیالیز باید محدود باشد. باید مقدار دقیق مایعات مصرفی خود از قبیل آب، چای، شیر، میوه ها و غذاهای آبدار و آب میوه ها را بدانید. مصرف غذاهای آب دار هم سفارش نمی شود.
بنابر اعلام مرکز آموزش بیمارستان یاس، شما باید در ۲۴ ساعت ۵۰۰ سی سی (۲ لیوان) بیشتر از حجم ادرار دفعی خود مایعات بنوشید. دقت کنید باید افزایش وزن شما بین ۲ نوبت دیالیز، ۱.۴ تا ۱.۸ کیلوگرم باشد. افزایش بیش از اندازه وزن به مفهوم آن است که مقدار مایعات، نمک و پروتئین دریافتی شما زیاد بوده و می تواند صدمات جبران ناپذیری را به شما وارد کند.



1401/11/14
15:37:04
5.0 / 5
503
تگهای خبر: آموزش , بیماران , بیمارستان , پنیر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۴
سرشیر
سر شیر
سرشیر